В Световния ден на мира нова ескалация на войната в Украйна. Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в подкрепа на операцията си в Донбас и заплаши Запада с ядрено оръжие.

Първата мобилизация в Русия от края на Втората световна война насам е в сила от днес след подписания президентски указ. Путин нареди и повече средства за производството на оръжия. С изключително остър тон руският президент обвини Запада, че се стреми да унищожи страната му и че е предприела "ядрено изнудване".

„Русия също има най-различни оръжия, някои и по-модерни от тези на НАТО. Ако териториалната цялост на нашата страна е заплашена, ще използваме всички средства, за да защитим нашия народ. Това не е блъф. А тези, които се опитват да ни изнудват с ядрени оръжия, трябва да знаят, че вятърът може да задуха и в тяхна посока“, каза той.

Минути по-късно руският министър на отбраната уточни, че на мобилизация подлежат 300 000 души – резервисти с военен опит, които ще изкарат и допълнително обучение.

Путин определи като цел освобождаването на Донбас, чиито граждани – по думите му – не искат да бъдат управлявани от Киев. И обеща подкрепата на Москва за организирането на т.нар. референдуми.

Часове по-рано на Общото събрание на ООН редица лидери предупредиха, че няма да признаят легитимността на подобни допитвания.

„Това, на което сме свидетели от 24 февруари насам, е връщане към ерата на империализма и колониите. Русия трябва да осъзнае, че няма как да наложи волята си чрез военни средства, дори и с цинизъм да "добави" към тях подобия на референдуми в бомбардирани и окупирани територии“, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

Лондон и Берлин определиха случващото се като "тревожна ескалация". От британското външно министерство заявиха, че на заплахите на Русия трябва да се гледа сериозно. По-късно днес речи в ООН ще държат американският президент Джо Байдън и украинският президент Володимир Зеленски.