Руският президент Владимир Путин обяви първата военна мобилизация в страната след Втората световна война. Той изпрати предупреждение срещу западните държави, че „ако продължат с ядреното изнудване, Русия ще отговори с мощта на целия си арсенал“, съобщава Ройтерс.

Според Путин високопоставени представители на водещи държави от НАТО са имали изказвания за възможността за използване на оръжия за масово поразяване срещу Русия.

"На тези, които си позволяват такива изявление по отношение на Русия, искам да припомня, че нашата страна също разполага с различни средства за поразяване, а по някои компоненти и с по-съвременни средства от тези, с които разполагат страните от НАТО. И при заплаха за териториалната цялост на страната ни, ще използваме всички налични средства за защитата на Русия и на нашия народ. Това не е блъф", подчерта руският президент.

Мобилизацията няма да включва студенти. 

Руският министър на отбраната уточни, че 300 хиляди души запаса ще бъдат мобилизирани.

Указът на президента включва и тези, които са вече са служили, имат военни специалности и съответния опит. 25 милиона мъже имат военен опит, като уточни, че частичната мобилизация ще засегне 1% от тях, допълва Politico.

За сравнение - в началото на войната, която Путин нарече „специална военна операция“, по границата с Украйна бяха струпани около 100 хиляди военни. 

В документа от Кремъл се посочва, че службата на военните, които в момента са мобилизирани в Украйна, ще бъде удължена до края на частичната мобилизация.

Трябва да бъдат осигурени и необходимата екипировка, оборудване и оръжия за допълнително мобилизираните. Смята се, че Руската федерация разполага с около 2 милиона резервисти, предава АП.

Руският министър на отбраната Шойгу обяви, че федерацията е изгубила 5937 войници по време на военните действия в Украйна. Според оценки на Forbes към момента 80 хиляди руски военнослужещи са загинали или са били ранени. Заключенията сочат, че във военните действия участва и частната армия „Вагнер“, както и наемници.