Руският президент Владимир Путин обяви на съвещание с министъра на отбраната Сергей Шойгу, че парадът по случай Деня на победата (9 май) ще се състои на 24 юни, предаде ТАСС.

Тази година тържественото честване на 9 май не се състоя заради пандемията от коронавирус.

„Заповядвам да започне подготовката за военния парад в чест на 75-годишнината от победата във Великата отечествена война в столицата на Русия Москва и в други градове. Ще го направим на 24 юни, в деня, в който през 1945 година се е състоял легендарният, историческият парад на победителите, когато по Червения площад са минали бойци, сражавали се край Москва и защитавали Ленинград, щурмували Берлин“, обяви президентът на Русия.

Два дни по-късно – на 26 юни, ще се проведе и шествието на Полка на безсмъртните – традиционна проява в памет за загиналите във войната.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу получи инструкции да осигури най-строгия режим на сигурност и да сведе до минимум рисковете.

Шойгу съобщи по-рано днес, че Русия е преминала пика на заболяването през втората половина на април. Той уточни, че от началото на март в армията са заразени 5500 души, а до днес 3500 са излекувани.

По думите на военния министър пандемията от коронавирус не е повлияла на бойната ефективност на руските въоръжени сили.