Руският президент Владимир Путин изпрати новогодишни поздравления на своя американски колега Барак Обама.

Путин се обърна лично към Обама, призовавайки "руско-американското партньорство да бъде развивано успешно", независимо от обтегнатите отношения между двете страни.

САЩ заедно с Европейския съюз наложиха редица икономически и политически санкции на Москва след началото на кризата в Източна Украйна и свалянето на малайзийския пътнически самолет МН17.

В свои скорошни интервюта Обама каза, че докато много хора вярват, че Путин е заблудил света с бързото анексиране на Крим, то руският президент сега изглежда слаб заради санкциите, които последваха.

В обръщението Путин напомни, че тази година ще се навършат 70 години от края на Втората световна война, когато двете страни са били обединени срещу нацистка Германия. "Тази историческа дата ни напомня за отговорността на САЩ и Русия да подкрепят мира и международната стабилност".

Освен държавници, в своето поздравление Путин честити Новата година и на редица политици, които вече не заемат държавни длъжности като Силвио Берлускони, Джордж Буш и Никола Саркози.