Руският президент Владимир Путин обяви за част от Русия четирите области от Украйна, в които се проведоха незаконни референдуми. На специална церемония в Кремъл проруските сепаратисти подписаха договорите за присъединяване към руската федерация. 

Става дума за самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики на изток и окупираните Запорожка и Херсонска области – на юг. Общата им площ е около 104 000 квадратни километра или малко по-малко от територията на България.

Нито една от четирите области обаче не е изцяло превзета от руските сили, а украинската контраофанзива продължава и в този час.

В речта, предшестваща подписването, руският президент Владимир Путин призова украинските власти да прекратят огъня и да седнат на масата за преговори, но заяви, че статутът на анексираните територии не подлежи на договаряне.

В руската Дума вече са депозирани документите за ратифициране на анексиране на четирите региона. Руските части не контролират изцяло териториите на четирите области в Украйна.