Руският президент Владимир Путин обяви следващата седмица за неработна заради коронавируса. Той направи това в извънредно обръщение към нацията днес.

В страната има 658 случая на заразени, като за последните 24 часа са установени 163 случая. 

Той поясни, че от уикенда след петък, 27 март до 5 април - неделя - всички трябва да си останат вкъщи, като заплатите им ще бъдат поети от държавата с цел ограничаване на разпространението на COVID-19.

Най-важните сектори ще продължат да функционират, като хранителните магазини, аптеките, банките, транспорта, бензиностанциите, лекарите и администрацията.

Всички социални помощи и отстъпки в следващите 6 месеца се удължават автоматично, без да се налага предоставяне на допълнителни ставки или ходене до институциите.

Освен това държавата ще подпомогне и семействата с право на майчински капитал (специална социална придобивка в страната, насочена към майки с повече от едно дете, като едното да е родено след 2007 г.). На всяко подобно семейство ще бъде изплащана в продължение на 3 месеца допълнителна сума, еквивалентна на малко над 100 лева на дете, стана ясно от думите на Путин.

Той предложи и да се преразгледат отсрочки по потребителски и ипотечни кредити.

Освен това Путин обяви, че обезщетенията за безработица ще се увеличат почти двойно.

Въвежда се нова норма за изчисление за получаване на болнични, която да не е по-ниска от минималния осигурителен доход. Тя ще действа до края на тази година.

След увеличаването на бюджетни помощи президентът ще поиска 15% повишаване на данъка на доходите от дивиденти, които излизат от Русия.

Ще има и данък върху доходите на физически лица от лихви по банкови депозити и инвестиции в ценни книжа, който ще е 13%, ако  надвишава сумата от 1 млн. рубли.

Ще има помощ и за малкия и среден бизнес.

Компаниите от малкия и средния бизнес, които са най-тежко ударени от кризата, трябва да получат отсрочка от всички данъчни задължения, с изключение на ДДС в следващите 6 месеца, стана ясно от обръщението на президента на Русия.

Той отмени и гласуването на поправките в Конституцията, предвидено за 22 април, за друга дата, която ще се изясни по-късно.

"Знаете колко сериозно се отнасям към това и разбира се, ще поискам да изразите мнението си по този въпрос, който е от принципно и ключово значение за нашата страна и общество. Но както вече казах, абсолютен приоритет за нас е здравето, животът и безопасността на хората. Затова смятам, че е необходимо да прехвърлим гласуването за по-късна дата. Ще оценим как се развива ситуацията както в регионите, така и в цялата страна, и само на база на професионалното мнение и препоръките на лекарите и специалистите ще вземем решение за нова дата на гласуването", заяви  Путин. 

През януари Путин предложи редица промени в конституцията от 1993 г. Предполага се, че това е опит да се даде възможност той да остане на поста и след 2024 г., когато е задължен да се откаже след втори пореден мандат.