Руският президент Владимир Путин предложи поправка в Конституцията, с която да бъдат забранени еднополовите бракове.

Според анализатори това е опит повече хора да гласуват на конституционален референдум, планиран за следващия месец и за който се смята, че ще задържи дългогодишния държавен глава на власт.

Снимка: Reuters

Въпреки това предварителни резултати сочат, че руснаците не са толкова ентусиазирани за предстоящото допитване, пише „Ню Йорк Таймс“.

„Включвайки поправка, която разпознава брака само между мъж и жена, превръщат референдума като вот за традиционни ценности. Сложиха му етикет с целта да привлекат тези „за“ и тези „против“, споделя базираният в Москва политолог Екатерина Шулман.

По думите ѝ ако избирателната активност е висока, новата конституция ще е легитимирана пред гражданите в Русия и международното общество.

През януари Путин предложи редица промени в конституцията от 1993 г. Предполага се, че това е опит да се даде възможност той да остане на поста и след 2024 г., когато е задължен да се откаже след втори пореден мандат.

Снимка: Reuters

Повечето предложения на Кремъл са толкова дълбоко юридически обвързани, че дори експертите се чудят как промените ще сработят и защо изобщо са необходими, добавя изданието.

Една от идеите е да се прехвърлят част от правомощията на президента към министър-председателя и парламента, като в същото време се създава ново звено „Държавен съвет“ с все още неизвестни задължения.

NYT отбелязва, че забраната за еднополови бракове е част от идеологическите позиции, които Путин подкрепя от години – социален консерватизъм, носталгия по Съветския съюз и устоите на руското православие.

Подкрепящи правителството експерти са на мнение, че много хора са обезпокоени от темите, а правителството се нуждае от морална легитимация.

„Когато работиш на базата на морални принципи, имаш повече легитимност в своите очи и в очите на хората“, допълва Алексей Чеснаков – директор на Център за актуални политики.