Хиляди привърженици на руската опозиция участваха в шествие  в памет на опозиционния лидер Борис Немцов, застрелян на 27 февруари 2015 г. в центъра на Москва. 

Снимка: EPA

Шествието беше и в знак на протест срещу исканите от президента Владимир Путин реформи на руската Конституция. 

Протестиращите носеха плакати с надписи като 'Не на вечния Путин" и "Не на узурпацията на властта", отбелязва Асошиейтед прес. 

Немцов беше един от основните противници на руския президент до смъртта си през февруари 2015 г., когато беше убит близо до Кремъл. Петима изпълнители бяха осъдени, но поръчителят на убийството остана неразкрит. 

Снимка: EPA

Полицията съобщи за около 10 500 участници в проявата в Москва, а независимото сдружение "Бял брояч" информира за над 22 хиляди. 

Снимка: EPA

Във втория по големина град в Русия Санкт Петербург близо 2000 души участваха в шествие до паметника на жертвите на политически репресии. 

Снимка: EPA

Акции в памет на Немцов бяха организирани и в други големи руски градове, включително Новосибирск и Владивосток, отбелязват АП и БТА. Петима души са били задържани Санкт Петербург, но няма информация по какви обвинения, съобщава неправителствената организация "ОВД Инфо". 

Снимка: EPA

Руското МВР съобщи, че подобни акции са се състояли в осем града, но в повечето са били малочислени.