Руският президент Владимир Путин не отрече, че може да се кандидатира отново за президент през 2024 г., когато мандатът му изтича.

Изказването му идва на фона на одобрен на второ четене законопроект от Държавната дума на Русия. Той предвижда изменения в конституцията, предложени именно от държавния глава.

382 депутати гласуваха „за“, 44 се въздържаха, а „против“ нямаше.

Близо 400 изменения бяха включени в документа, а от тях около 200 бяха приети. За 175 беше препоръчано да бъдат отхвърлени.

Руският президент е на власт от 20 г. През това време обаче той беше и премиер, което означава, че не е имал два последователни мандата. Руската конституция забранява държавен глава да бъде на поста в два последователни мандата.

В речта си в Държавната дума Путин нарече нецелесъобразно предложението за премахване на ограничението за броя на президентските мандати от Конституцията.

По-рано днес депутатът от „Единна Русия“ Валентина Терешкова (и първата жена в Космоса) призова за отмяна на ограниченията за количеството президентски мандати и разрешение отново да бъде избиран на тази длъжност действащият държавен глава.

Путин се съгласи, но само ако „гражданите подкрепят това предложение и това изменение и кажат „да“ по време на предстоящия референдум“.

Говорейки за възможно разширяване на правомощията на действащия президент, Путин подчерта, че не трябва да има алтернативни избори.

„Този вариант би бил възможен. Но при едно условие, а именно - ако Конституционният съд на Руската федерация официално заключи, че подобно изменение няма да противоречи на принципите и основните разпоредби на Конституцията“, обясни Путин.

Руският президент заяви още, че обществото трябва да има гаранции, че ще бъде осигурена редовна смяна на властта.

По-рано лидерът на Либералдемократическа партия на Русия (ЛДПР) Владимир Жириновски предложи след приемането на измененията в основния закон, да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Той бе подкрепен от депутата от "Единна Русия" Александър Карелин. В същото време от Комунистическата партия казаха, че първо трябва да се разреши ситуацията с падането на курса на рублата и цените на петрола, както и с разпространението на новия коронавирус.

Председателят на Държавна дума Вячеслав Володин заяви, че консенсус в парламента по въпроса няма. Затова и Путин обясни, че не вижда необходимостта от предсрочни избори.

В края на януари Владимир Путин неочаквано внесе законопроекта за промени в конституцията. Той предложи да се прехвърли част от правомощията на президента към парламента.

В речта си президентът заяви, че силно президентство е ключово, но Думата трябва да има повече правомощия.

В дългосрочен план той подчерта, че на Русия и трябва гаранция, че хората на власт ще се сменят редовно и настоя изборите да са прозрачни и състезателни.

Путин категорично отказа в страната да съществува западен модел на управление, като посочи, че има страни в Европа, които от години не могат да съставят правителство.

Общонародното гласуване е планирано за 22 април. Тогава ще се реши дали конституционните промени ще се станат факт.