Споразумение да съживят мирния процес в конфликтната зона в Източна Украйна постигнаха президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски.

Двамата се срещнаха за първи път в Париж във формата "Нормандска четворка" с посредничеството на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.

Разговорите в Елисейския дворец продължиха над 8 часа и изненадващо за скептиците завършиха с конкретни ангажименти по кризата в Украйна.

Снимка: EPA

В обща декларация след срещата, се поема ангажимент за пълно спиране на огъня до края на година. Също дотогава ще бъдат освободени и всички военнопленници от двете страни.

Неразрешен обаче остана въпросът за контрола на границите в завзетия от бунтовниците район, както и за доставките на газ. Въпреки това двете страни ще продължат разговорите в положителна насока.

Украинският президент Володимир Зеленски беше категоричен, че няма да прави отстъпки.

"Не може да има компромиси при уреждането на ситуацията в Източна Украйна при условията на териториални отстъпки от страна на Украйна в нейните международно признати граници. Всички знаем, че за всеки украинец Донбас и Крим са Украйна", заяви Зеленски.

Владимир Путин на свой ред настоя Донбас  да получи специален статут.

"Процесът на постигане на примирие трябва да се синхронизира с прилагането на политически реформи в Украйна, предвидено в Минските споразумения. На първо място това включва промяна в конституцията на страната, която дава на Донбас постоянен специален статут", отбеляза руският президент.

Следващата подобна среща ще бъде след четири месеца.