Четири часа и половина продължи разговорът между китайския президент Си Цзинпин и неговият домакин Владимир Путин. освен двустранните отношения двамата държавни глави са обсъдили и войната в Украйна.

"Нов импулс" в двустранните отношения очакват Москва и Пекин. След началото на войната в Украйна и последвалите икономически санкции на Запада, Китай стана най-важният търговски партньор на Русия и най- големият купувач на руски петрол.

Това е първото посещение на Си след преизбирането му за президент, и първото за Путин след издаването на заповед за арест от Международния наказателен съд.

„Внимателно разгледахме вашето предложение за регулиране на острата криза в Украйна. Ние винаги сме открити за преговори. Ще обсъдим тези въпроси, включително вашата инициатива“, заяви Путин.

„Зная, че следващата година, във Вашата държава ще има президентски избори. Сигурен съм, че народът на Русия ще ви подкрепи във вашите усилия“, каза Цзинпин.

В коментара за срещата говорителят на Белия дом призна за укрепването на отношения между двете страни и нарече Русия "младши партньор" в тези отношения.