Китайският президент Си Дзинпин кацна в Москва. Той е в Русия на тридневно държавно посещение по покана на руския си колега Владимир Путин, съобщи китайската държавна телевизия.

Самолетът му кацна на летище „Внуково“ и Си Цзинпин беше посрещнат с военна музика и червен килим. Това е първата му визита в Русия за последните четири години. Той я определи като „нов импулс“ за развитие на двустранните отношения.

Очаква се двамата лидери да подпишат и важни двустранни документи.

„Много съм щастлив да дойда отново на държавно посещение на територията на нашия близък съсед по покана на президента Владимир Путин. От името на китайското правителство и народ отправям искрените си поздрави и най-добри пожелания към руското правителство и народ. Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори, свързани през планини и реки“, каза Си Дзинпин.

Търговският обмен между двете страни се ускори след руската инвазия в Украйна и сега Китай е най-големият купувач на руски петрол. Китайският президент изрази увереност, че посещението му ще даде нов тласък на развитието на руско-китайските отношения и стратегическото взаимодействие между двете страни.

„По време на своето посещение очаквам да проведем задълбочен обмен на мнения с президента Владимир Путин относно двустранните отношения и важни регионални и международни теми от взаимен интерес, както и да очертаем план за развитие на стратегическото взаимодействие и практическото сътрудничество“, заяви китайският лидер.

Развитието на отношенията между Китай и Русия не само носи осезаеми ползи за народите на двете страни, но и има значителен принос за напредъка на света като цяло, подчерта Си Дзинпин.

Китай се представяше като неутрална страна във връзка с войната в Украйна, но през последните месеци засили връзките си с Москва, припомнят експертите. 

Миналия месец Пекин публикува документ от 12 точки, в който призовава Москва и Киев да проведат мирни преговори. Руският президент заяви, че се отнася с уважение към предложения план и той ще бъде дискутиран.