Руският президент Владимир Путин предостави руско гражданство на бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън. Това се случва девет години след като Сноудън разкри подробности мащаба на тайните операции за наблюдение на Агенцията за национална сигурност. 

39-годишният Едуард Сноудън избяга от Съединените щати и получи убежище в Русия след изтичане на секретни файлове през 2013 г., които разкриха обширни вътрешни и международни операции за наблюдение, извършвани от Агенцията за национална сигурност, където той работеше, пише „Ройтерс“.

Снимка: БГНЕС

През 2020 г. Русия предостави на Сноудън право на постоянно пребиваване, което отвори пътя му за получаване на руско гражданство.

През същата година апелативен съд на САЩ установи, че програмата на разузнаването, разкрита от Сноудън, е незаконна и че ръководителите на американското разузнаване, които публично я защитиха, не казват истината.

Американските власти от години искат той да бъде върнат в Съединените щати, за да бъде изправен пред наказателен процес по обвинения в шпионаж.

Държавният департамент на САЩ не знае за каквато и да е промяна в статута на американското гражданство на Едуард Сноудън, каза днес говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. Той добави, че позицията на Вашингтон относно бившия сътрудник на американското разузнаване не се е променила.