За първи път глобалното затопляне надхвърли ключовата граница от 1,5° за цяла година, сочат данните на Службата на Европейския съюз за климатичните промени „Коперник“, цитирана от Би Би Си.

Данните са за периода от февруари 2023 г. до януари 2024 г. Януари тази година е осмият пореден рекордно топъл месец.

С Парижкото споразумение от 2015 г. световните лидери се обединиха около целта да се ограничи дългосрочното повишаване на температурата до 1,5°, което се смята за решаващо за избягване на най-вредните въздействия.

Снимка: iStock

Това първо преминаването на границата е лоша тенденция в дългосрочен план, коментират експертите. Според учените спешните действия за намаляване на въглеродните емисии все още могат да забавят затоплянето.

„Преминаването на средногодишно затопляне над 1,5 градуса е значително. Това е още една стъпка в грешната посока, но ние знаем какво трябва да направим”, коментира Лиз Бентли, главен изпълнителен директор на Кралското метеорологично дружество.

Снимка: iStock

Ограничаването на дългосрочното затопляне до 1,5° над прединдустриалните нива – преди хората да започнат да изгарят големи количества изкопаеми горива, се превърна в ключов символ на международните усилия за справяне с изменението на климата.

Дългосрочна тенденция на затопляне несъмнено се движи от човешки дейности – главно от изгаряне на изкопаеми горива, което освобождава затоплящи планетата газове като въглероден диоксит.

„Това не е твърд праг, след който изменението на климата ще излезе извън контрол. Всяка десета от градуса затопляне обаче  причинява повече вреда от предишното“, коментира смята проф. Майлс Алън от Оксфордския университет.