Според проучване един от всеки трима мъже в Китай, който в момента са под 20 години, ще почине преждевременно, ако не се откаже от пушенето, пише Би Би Си.

Данните от изследването на университета в Оксфорд, Китайската академия на медицинските науки и Китайския център за контрол на болестите, показва, че две трети от мъжете в Китай започват да пушат, преди да са навършили 20 години, а половината от тях ще починат от вредния навик.

Учените са провели две мащабни проучвания в разстояние от 15 години, в които са участвали стотици хиляди доброволци.

Ако настоящата тенденция продължи, броят на смъртните случаи вследствие на тютюнопушене в Китай (най-често сред мъжете) ще достигне 2 млн. души през 2030 г. Според изследователите това е „растяща епидемия от преждевременна смърт“.

Цигарите са свързани тясно с ежедневния живот в Китай. В много части на страната има традиция, след като приключи с храненето, мъжете да дърпат столовете си назад и да запалват цигара. Често пъти скъпите марки цигари се дават като подарък. Стандартният клас цигари в страната е достъпен за по-голяма част от хората с цена от едва 2,5 юана (0,4 долара) за кутия.

Освен това малко китайци са запознати с вредите от пушенето. Според Световната здравна организация (СЗО) само 25% от възрастните могат да изредят опасностите от редовно пушене. Минимален брой от пушачите - само 10%, се отказват от вредния навик.