Силно заразният британски вариант на коронавируса не причинява по-тежко заболяване от COVID-19, сочи ново проучване, публикувано в престижния медицински журнал „Лансет“.

Мутацията с име В.1.1.7, която беше идентифицирана за първи път във Великобритания и бързо се разпространи по света, в момента е и доминираща на територията на Съединените щати. Британският вариант е значително по-заразен от оригиналния коронавирус и е причина за третата вълна на болестта както в Европа, така и у нас.

Проучването е анализирало състоянието на 496 пациенти с COVID-19, които са били приети в британските болници през ноември и декември миналата година, сравнявайки ги с пациенти, носители на британския вариант и други.

Учените не открили никакви разлики в рисковете за тежко заболяване, смърт или други клинични прояви на болестта при пациентите с В.1.1.7.

„Нашите данни, макар да са ограничени като обхват, дават първоначално успокоение, че британският вариант не причинява по-тежко заболяване“, казват в заключението си учените в „Лансет“.

В друго проучване, отново публикувано в изданието, пише, че разрешените в момента ваксини вероятно ще бъдат ефективни срещу британския вариант, тъй като не се наблюдава повишаване на случаите във Великобритания, където той доминира.

Според британските учени В.1.1.7 е между 40 и 70% по-заразен от предишните доминиращи варианти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!