В самолетите, които летят на височина от около 2438 метра, нивата на налягане и кислород са по-ниски от тези на Земята. Ако по време на полет пиете алкохол и заспите след това, е вероятно да изпитате спад на кислородното насищане в кръвта си и повишен сърдечен ритъм.

За това предупреждава проучване, публикувано в понеделник, 2 юни, в списание Thorax.

„Моля, не употребявайте алкохол на борда на самолетите“, пише в имейл до Си Ен Ен водещият автор на изследването.

За да проведат изследването, изследователите създават атмосферна среда, подобна на самолетната кабина по време на полет. В продължение на две нощи 48 здрави възрастни спят четири часа в две различни среди - веднъж, без да са приемали алкохол, и веднъж, след като са изпили две чаши вино или бира.

В нощите с прием на алкохол изследователите наблюдават понижено количество кислород и повишен сърдечен ритъм.

„Комбинацията от прием на алкохол със спане в такива условия представлява значително натоварване за сърдечната система и може да доведе до изостряне на симптомите при пациенти със сърдечни или белодробни заболявания“, казват изследователите.

„Проучването е малко, но дава отправна точка, от която изследователите трябва да продължат да проучват връзката между съня, полета и алкохола“, казва кардиологът д-р Андрю Фрийман.

Той не е участвал в изследването.

Снимка: iStock

„Много хора пият алкохол на борда, за да си помогнат да заспят в неудобната кабина, но това се отразява негативно както на здравето в дългосрочен план, така и на непосредствената цел да си починат“, казват експертите.

„Това откритие не е изненада. Алкохолът може да ви помогне да заспите, но качеството на съня не е толкова добро, колкото при трезвен сън“, казва Фрийман.