Микропластмаси са открити в човешки тестиси. Това показва ново изследване, ръководено от Университета на Ню Мексико, което разглежда тестикуларна тъкан, взета от кучета и хора. Учените твърдят, че това откритие може да е свързано с намаляването на броя на сперматозоидите при мъжете. 

Изследването е публикувано в научното списание Toxicological Sciences

Откритата микропластмаса във всяка проба е почти 3 пъти повече в човешките тестиси, отколкото в кучешките. Замърсяването с микропластмаси не е нещо ново, тъй като предишни изследвания са открили микропластмаси в човешката кръв, плацента и кърма.

Все още не е известно каква точно е вредата от тях, но лабораторните изследвания показват, че със сигурност увреждат човешките клетки.

Възможно е частиците пластмаса  да попаднат в тъканите и да предизвикат възпаление, както това се случва при замърсяването на въздуха, или пък химикалите в пластмасите да причинят увреждане.

През март лекари предупредиха за потенциално животозастрашаващи последици, след като установиха значително повишен риск от инсулт, инфаркт и по-ранна смърт при хора, чиито кръвоносни съдове са били замърсени с микроскопични пластмаси.

„В началото се съмнявах дали микропластмасата може да проникне в репродуктивната система“, казва професор Сяожонг Ю от Университета на Ню Мексико в САЩ за изследването пред The Guardian.

„Когато за първи път получих резултатите за кучетата, бях изненадан. Бях още по-изненадан, когато получих резултатите за хората“, добавя още той.

Учените идентифицират 12 различни вида микропластмаса, като полиетиленът (PE) е в най-големи количества – както при кучетата, така и при хората. Той се използва при производството на найлонови торбички и пластмасови бутилки и когато става дума за замърсяване с пластмаса, е основната движеща сила.

Човешката тъкан не може да бъде изследвана за броя на сперматозоидите. При кучетата обаче това е възможно. Учените установяват, че по-високите нива на пластмаса от поливинилхлорид (PVC) са придружени от по-малък брой сперматозоиди при животните.

PVC се използва широко за много промишлени и битови продукти.

Опасенията са, че пластмасата може да допринесе за намаляване на броя на сперматозоидите в световен мащаб - което вече е свързано с тежки метали, пестициди и различни химикали.

Още изследвания ще трябва да бъдат проведени и при мъжете, за да се открие дали същото, което се случва с кучешките тестиси при наличието на микропластмаси в тях, се случва и при хората.

Изследователският екип сравнява кучешките и човешките тестиси, тъй като съществуват редица биологични прилики между нашите видове.

„Видът пластмаса е от значение. PVC може да отделя много химикали, които пречат на сперматогенезата, и съдържа химикали, които причиняват ендокринни смущения“, казва проф. Ю.

Все още не сме сигурни как точно микропластмасата може да се отрази на човешкия организъм в дългосрочен план, въпреки че предишни изследвания са установили връзки с тежки възпалителни реакции и проблеми с храносмилателната система.