Онлайн анкета, проведена от американския Център за контрол и превенция на болестите показва, че 4% от гражданите на страната са пили белина или са си правили гаргара с нея, за да лекуват коронавирус.

Резултатите от допитването са публикувани на 5 юни, като самата анкета е проведена през май месец малко след коментарите на американския президент Доналд Тръмп лекарите да инжектират дезинфектант на болните с COVID-19.

Проучването цели да оцени колко често се наблюдават високо-рискови практики при лечението и превенцията на коронавируса. В анкетата са взели участие 502 възрастни.

Според данните около 19% от участниците са мили продуктите си – плодове, зеленчуци и други храни с белина. 18% са използвали дезинфектанти и почистващи препарати върху кожата си.

Най-стряскащ, обаче, е процентът на хора, които са използвали белина по нетрадиционен начин. Според данните на Центъра 4% са пили или са правили гаргара с разтвор на белина, други 4% - с домашни почистващи препарати и още 4% - със сапунена вода.

От Центъра за контрол и превенция на болестите посочват, че от началото на пандемията в Съединените щати се наблюдава „рязък скок“ на обажданията до спешните служби относно поглъщането на дезинфектанти и почистващи препарати. През април са регистрирани над 5000 случая, свързани конкретно с белина.

Проучването установява и друго – голяма част от американците нямат представа как да боравят или да съхраняват почистващи препарати. Едва 23% от участниците знаели, че белина се разрежда с вода на стайна температура, а 35% знаели, че белината никога не се разтваря заедно с оцет. 54% били наясно, че дезинфектантите за ръце трябва да се държат далеч от деца.

Въпреки данните за високорискови начини на използване на препаратите, 82% от участниците заявили, че знаят как да почистват и дезинфекцират домовете си правилно.

Още в началото на пандемията в редица фалшиви новини се появиха препоръки за поглъщане на белина и дезинфектанти с цел превенция на новия коронавирус. Президентът Доналд Тръмп допълнително усложни ситуацията, като заяви пред журналисти, че болните с COVID-19 може да получават инжекции с дезинфектант за лечение.

От СЗО и от Центъра за контрол и превенция на болестите са категорични – поглъщането на белина или каквито и да било почистващи препарати не само не предпазва от коронавирус, а води до сериозни здравни последици и до смърт.