Протестиращи пред американското посолство в Ливан бяха разпръснати със сълзотворен газ, предава Ройтерс. Демонстрацията им е провокирана от ракетния удар по болница в Газа. Израел и „Хамас“ взаимно се обвиняват за случилото се.

С възгласи „Време е да се събудим“ над 100 души са се събрали пред дипломатическата мисия на САЩ в Бейрут, носейки палестински знамена.

Протести в Бейрут
Снимка: Reuters

Служителите на реда са използвали водни оръдия и сълзотворен газ срещу протестиращите, които са започнали да клатят металната ограда. Подобни протести е имало пред посолствата на Израел в Турция и Йордания.

Израелските отбранителни сили (IDF) заявиха, че терористичната организация „Ислямски джихад“ е отговорна за взрива в болницата в град Газа, при който загинаха близо 500 палестинци.

Палестинският президент Махмуд Абас обяви тридневен траур. Той призова за „спиране на клането“, а мълчанието – „за неприемливо“. В същото време палестинци от Западния бряг поискаха оставката му като президент на Палестинската автономия.

Махмуд Абас, президент на Палестинската автономия
Снимка: Reuters

Той ръководи партията "Фатах", която губи управлението на ивицата Газа през 2006 г. от политическото крило на "Хамас" след проведени избори.

На този фон американският президент Джо Байдън пристигна в Израел, за да проведе среща с премиера Бенямин Нетаняху. Йордания, Египет и Палестинската автономия отмениха по-рано планираните срещи с Байдън.

Джо Байдън се срещна с Бенямин Нетаняху
Снимка: Reuters

Всичко за конфликта в Близкия изток следете в нашия онлайн репортаж: