С бурни протести жителите на Каталуния реагираха на присъдите на испански съд срещу техни лидери. Магистратите пратиха в затвора девет политици, а на други трима наложиха парични глоби. 

Присъдите за ефективен затвор са за противодържавна дейност, по време на референдума за независимост на испанската провинция преди 2 години. Срещу лидера в изгнание Карлес Пучдемон отново беше издадена европейска заповед за арест. 

Сериозен брой демонстранти се насочиха към международното летище "Ел Прат". Блокиран е Терминал-1 на летището, съобщава пресцентърът на МВнР.

По данни на испанските власти 10 души са ранени на летището, нито един от тях - сериозно. Няма данни за пострадали български граждани.

Полицията използва палки и сълзотворен газ, за да възстанови реда. 

По информация на посолството ни в Мадрид ситуацията в Барселона от сутринта е динамична и постоянно се променя. Към 20:30 ч. на летище "Ел Прат" са били отменени 67 полета.

Снимка: EPA

Персоналът за обслужване на клиенти на различните компании препоръчва на засегнатите пътници да не напускат терминалите.

Каталунската транспортна служба информира за следните затворени от демонстранти пътни артерии: C-31 (посока от Ел Прат към Кастелдефелс), B-210 край град Гава (провинция Барселона), C-17 край град Вик (провинция Барселона), национален път N-II край град Матаро (провинция Барселона), C-31/C-252 и GI-632 край град Вергес (провинция Жирона) и също така C-37 край град Керол (провинция Тарагона), N-249 - между селищата Есплуга де Франколи и Валс (провинция Тарагона), B-20 (булевард "Диагонал") и В-10 (квартал Барселонета посока Льобрегат) в самия град Барселона.

Снимка: EPA

В испанските медии има информация, че една от протестиращите групи е обявила мобилизация като насочва около 1200 автомобила и към летището в Мадрид "Барахас".

От МВнР съветват българските граждани, които пребивават в Каталуния или възнамеряват да посетят тази автономна област, да планират придвижването си внимателно.

Информация за затворени поради стачни действия пътища може да се получи от Каталунската транспортна служба на нейния интернет сайт http://transit.gencat.cat/ca/inici/

Снимка: EPA

Посолството на България в Мадрид, както и Генералното ни консулство в Барселона следят ситуацията и са готови да оказват съдействие при необходимост.

Българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Мадрид на телефони: +34 913455761; +34 913456651, дежурни телефони в извънработно време: + 34 913 455 761; + 34 913 456 651,
с Генералното консулство на България в Барселона - на телефон 0034 619 217 097.