Властите в Испания издадоха нова заповед за арест на бившия председател на испанската автономна област Каталуния Карлес Пучдемон, съобщава „Фокус”. Обвиненията към него са за организиране на метеж и злоупотреба с държавни средства.

Пучдемон беше една от ключовите фигури в инициирането на референдум и последвалото обявяване на независимост на региона от Испания.

По-рано днес Върховният съд в Мадрид осъди деветима каталунски лидери на лишаване от свобода за срок от 9 до 13 години за противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства.

Прокуратурата настоя за по-строги наказания за обвиняемите. Тя призова на бившия вицепредседател на Женералитата на Каталуния Ориол Жункерас да бъде наложено наказание за 25 г. затвор.

Трима други министри на Барселона бяха осъдени на по 12 г. лишаване от свобода.

Пучдемон, който живее в изгнание в Белгия, обяви за кошмарни присъдите на Върховния съд на Испания срещу част от водачите на сепаратисткото движение в испанската автономна област.

„Общо 100 години затвор. Какъв кошмар“, написа Пучдемон в „Туитър“. „Трябва да реагираме. Заради бъдещето на нашите синове и дъщери. Заради демокрацията. Заради Европа. Заради Каталуния“.