В Съединените щати броят на починалите от надхвърля 65 хил. души. Въпреки растящия брой заразени и жертви, гневни протестиращи излязоха по улиците. 

Снимка: EPA/Reuters

В много щати смекчават мерките, а бизнесите отварят с определени ограничения. Демонстрации имаше в Чикаго вчера, когато щатът Илинойс отбеляза пик от новозаразени с коронавирус – 3 137 за денонощие. 

Заповедта за удължаване на карантината на губернатора беше атакувана в съда през седмицата. В цялата страна хората са нетърпеливи да се върнат към нормалния си начин на живот. 

От Ню Йорк до плажовете на Калифорния – много американци поискаха отпадане на стриктните мерки и отваряне на бизнесите. В Мичигън имаше гневни протестиращи в щатския Конгрес, някои от тях и с оръжие.

Снимка: btvnovinite.bg


Президентът Доналд Тръмп ги подкрепи в „Туитър“, наричайки ги добри, но ядосани хора.
Но според губернатора на щата Мичигън Гретчрн Уитмър гледката на протестиращите е била смущаваща.

„Свастики и конфедарационни знамета, примки за бесило и автомати – това не представлява кои сме ние като хора на Мичигън“, допълни тя.

В Калифорния  стотици протестираха срещу заповедта на губернатора да затвори плажовете.
В Сан Франциско, където броят на заразените и починалите е един от най-ниските в страната, хората поискаха връщане към нормалния живот. 

Снимка: btvnovinite.bg

На много места ограниченията вече започват да падат – в Тексас, например, мнозина замениха маските с бански – само ден, след като щатът отчете най-смъртоносните си 24 часа заради COVID-19.

Поне 36 щата ще са премахнали част от ограниченията до края на другата седмица. Но в 18 щата броят на новозаразените продължава да расте. Бизнесът се готви да се върне към някаква нормалност.

Снимка: btvnovinite.bg


След близо два месеца без работа, собствениците на малки фирми са готвят отново да работят.