В Ереван избухнаха сблъсъци между полиция и антиправителствени демонстранти. Водачът на опозицията Никол Пашинян е бил арестуван, предаде Франс прес. По-късно полицията опроверга информацията и посочи, че не са задържани депутати, а само изведени от протеста.

"Инициаторите на демонстрацията - Никол Пашинян, Арарат Мирзоян и Сасун Микаелян, бяха принудительно изведени от редиците на демонстрантите, за да се прекрати незаконното събиране на активисти", гласи съобщението на пресслужбата на полицията.

Снимка: Reuters

Полицията използва специални средства и започна силово разпръсване на демонстрацията на булевард Арцах, десетки са задържани, съобщава кореспондент на агенцията от мястото на събитието. По-рано днес полицията разпространи съобщение, в което потвърди решението си да разпръсне със сила акцията на опозицията в Ереван.

Снимка: Reuters

Арменският премиер Серж Саркисян разговаря днес с водача на протестите в страната Никол Пашинян, но срещата се провали - министър-председателят скоро се оттегли, като обвини събеседника си в шантаж.

Серж Саркисян (ляво) и Никол Пашинян (дясно)
Снимка: Reuters

"Дошъл съм да обсъдим вашата оставка", каза Пашинян на премиера пред телевизионните камери. "Това не е диалог, това е шантаж", заяви Саркисян и напусна залата в големия еревански хотел "Мариот", където бе насрочена срещата.

Снимка: Reuters

От десет дни насам в Ереван продължават протести.

Протестиращите обвиняват 63-годишния Серж Саркисян, приключил втория си мандат като държавен глава, че е накарал депутатите да го изберат за министър-председател, за да остане на власт след неотдавнашната промяна в конституцията, с която Армения се превърна от президентска в парламентарна република. Упрекват го също, че не е намалил бедността и корупцията в страната, докато националната икономика остава в ръцете на олигарси.

42-годишният депутат Никол Пашинян, оглавил протестите, е бивш журналист и отдавнашен опозиционер, лежал кратко време в затвора след участие в протестни акции срещу Серж Саркисян през 2008 г., при които загинаха 10 души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!