Румънското правителство отмени спорния указ, който декриминализира корупцията. Въпреки това по улиците на Букурещ отново протестират хиляди.

Указът беше отменен едва дни, след като беше приет от управляващите. Антиправителствените протести обаче отново набират скорост, като целта вече е оставка на кабинета и предсрочни избори.

По информация на местни медии скандалният указ е отменен, но правителството възнамерява да вкара същите изменение в народното събрание под формата на закон. Така топката се прехвърля от правителството в парламента.

Междувременно привърженици на управляващата и избрана преди месец социалдемократическа партия поискаха оставката на президента на страната. Той е един от сериозните критици на тези текстове. „Тук сме, за да защитим демокрацията. И ние сме против корупцията, но и за демокрация. Това правителство беше избрано само преди месец. Това не е демокрация! Това е анархия”, категоричен е един от демонстрантите.

Една от най-мащабните корупционни сделки за последните десетилетия в Букурещ е строежът на бизнес сграда до католическата катедрала Свети Йосиф.

Снимка: Reuters

Строителството подкопава основите на катедралата, но не спира, разказва отец Франциск. 20-те етажа са не само пример за корупция, но и пример за борбата с нея, защото съдът реши сградата да се събори. Парадоксалното обаче е, че строителството не спира нито за ден, въпреки протестите и заведените дела.

От храма настояват властите да накарат инвеститора сам да плати за събарянето на сградата.