Великобритания изпрати любимата си кралица с безпрецедента траурна церемония в Лондон. Днешният ден за Обединеното кралство, а и за целия свят, е исторически. Кралицата почина на 8 септември след 70 години управление.

Кралица Елизабет II беше погребана в параклиса „Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор.

Последна почит на кралицата отдадоха стотици световни лидери, цялото кралското семейство и десетки хиляди британци. С траурно шествие Елизабет II премина през сърцето на Лондон, където милиони се сбогуваха с нея, за да се отправи към своя последен дом в Уиндзор.

Вече в държавна катафалка ковчегът на кралица Елизабет II пристигна в любимата й резиденция. 3000 военни оформиха шпалир за финалната траурна процесия.

 В цялото Обединено кралство бе запазено двуминутно мълчание. Траурната церемония приключи с националния химн "Бог да пази краля", изпят в присъствието на 2000 души, дошли от цял свят да отдадат последна почит на кралицата.

96 пъти в 96 минути удариха камбаните на Уестминстърското абатство. Така отдадоха последна почит за всяка година от живота на своята кралица.

Ковчегът с тленните останки на Елизабет II беше поставен върху лафетена платформа, използвана за всички кралски и държавни погребения от смъртта на кралица Виктория.

Траурната процесия следваха крал Чарлз III, а след него и останалите деца на кралицата - принцеса Анна, принц Андрю и принц Едуард и внуците й принц Уилям и принц Хари. 

142-ма представители на Кралските военноморски сили придвижиха лафета до Уестминстърското абадство - там, където през 1953 година е церемонията по коронацията на Елизабет II.

На едночасовата траурна церемония присъстваха 2000 официални гости, сред които 500 световни лидери и монарси.

Великобритания утихна за две минути. С траурно шествие кралицата премина през сърцето на Лондон, където милиони се сбогуваха с нея, за да се отправи към своя последен дом в Уиндзор.

Ковчегът на Елизабет II бе положен в параклиса "Сейнт Джордж", наред с крале и кралици от многовековната британска монархия. 

10 000 полицаи бяха ангажирани с охраната на събитието. Държавни и политически лидери, и гости казаха последно Сбогом на кралицата Елизабет втора днес. Сред тях бяха и българският президент Румен Радев и съпругата му и последният български цар Симеон.