„Владимир Путин печели пропагандната война след интервюто на Тъкър Карлсън“ – подобни заглавия излизат в западните медии след излъчването на спорното интервю на руския президент. Това е първото му голямо участие след започването на войната в Украйна и то пред американски журналист.

Този „двучасов удобен монолог“ на руския президент, както го наричат анализаторите, ще тества сериозно законите на Европейския съюз за регулация на социалните мрежи.

Снимка: Reuters

Незаконно съдържание

Според закона на ЕС, познат като Digital Servicеs Act, технологичните гиганти ще бъдат задължени да свалят всякакво незаконно съдържание от социалните си мрежи. Целта на този документ е да ограничи драстично речта на омразата и насилието онлайн.

Всички големи платформи, с изключение на Х (бившият Туитър), са подписали документа и се надпреварват да преобразуват вътрешните си процедури, за да избегнат регулации.

Ако социална платформа не се съобрази с новия закон, тя може да бъде глобена със значителна сума пари, а дори да бъде забранена на територията на Европейския съюз.

„Владимир Путин убива хора, бомбардира цивилна инфраструктура и дирижира дезинформационна кампания, която е насочена директно срещу Европейския съюз. Той се възприема като заплаха за нашето общество“, каза говорителят по външните работи на ЕС.

„Неговата цел е да възстанови Руската Империя и да налага волята си. Това не може да бъде толерирано в Европа или пък в света през XXI век“, допълни още той.

Владимир Путин и дълъг списък руски олигарси са обект на санкции в Европейския съюз заради войната в Украйна, което допълнително изостря настроението на ЕК към технологичните гиганти. В същото време от комисията не коментираха дали се обмислят подобни санкции спрямо Тъкър Карлсън – бившият водещ на Fox News, който води интервюто.

Европейската комисия определи интервюто като стари лъжи и манипулации. Говорител на Брюксел коментира, че лъжите на Путин са довели до човешко страдание, военни престъпления и жестокост.

Снимка: Getty Images

Проблеми в рая на Илон Мъск

Интервюто е най-опасно за платформата Х на Мъск. Тъй като компанията не подписа новия закон за регулация на ЕС, те могат да бъдат драстично ограничени и глобени ако разпространяват информация или видеоклипове от разговора.

Х в момента се разследва за невъзможност да регулира съдържанието си спрямо законите на ЕС.

„Това е нов закон, никога не сме имали нещо такова преди“, коментира източник на британския „Гардиън“. Според него никой не се е свързал с Илон Мъск предварително относно интервюто.

Ако платформата не побърза да ограничи разпространението на интервюто, това може да доведе до огромни проблеми за Мъск.

Самият Тъкър Карлсън налива допълнително масло в огъня.

„Илон Мъск обеща, доколкото е възможно, да не ограничава или блокира това интервю, след като го публикуваме в Х. И сме много благодарни за това“, написа журналистът в Х.

„Сигурен съм, че западните правителства ще направят всичко възможно, за да цензурират това видео. Те това правят“, допълва още Карлсън.

Снимка: Reuters

Какво печелят Карлсън и Путин?

A match made in Heaven – този английски израз описва най-точно интервюто на бившия водещ и руския президент.

Тъкър Карлсън отдавна е харесван от републиканците в Съединените щати. Известният консервативен водещ е чудесен събеседник за Путин, защото по този начин Кремъл може да разшири влиянието си отвъд Океана. Карлсън също е познат с това, че има дългогодишна и плодотворна връзка с бившия президент Доналд Тръмп, който изразява скептицизъм в подкрепата за Украйна във войната.

Платформата на Карлсън предлага на Путин огромна публика, която определено иска да чуе какво има да каже руският президент. В миналото Карлсън е атакувал като водещ украинския президент Володимир Зеленски, заставайки до „традиционните ценности“ на Русия.

Интервюто на Путин предоставя възможност да повлияе и на настроенията в Европа.

Снимка: Reuters

Политиката на континента се променя. Последни проучвания сочат, че нивата на скептицизъм към подкрепата за Украйна растат. На много места в ЕС десни популистки партии спечелиха изборите, като някои от тях имат про-руски залитания, отбелязва Би Би Си.

Интервюто има възможност да представи руския президент като международен политик с глобално присъствие.

„Това, което видяхме в първите 45 минути от интервюто е, че това е платформата за изказвания на Владимир Путин. Тъкър Карлсън нямаше никакъв контрол върху този разговор“, коментират главният международен кореспондент на Си Ен Ен Клариса Уорд.