11 американски войници са били хоспитализирани със симптоми на мозъчно сътресение след удара по базата им в Ирак, извършен от Иран, съобщава "Вашингтон пост". На 8 януари Техеран отвърна на удара на Съединените щати след ликвидирането на иранския генерал Касем Сулеймани и изстреля 22 балистични ракети срещу два американски военни обекта.

Първоначално правителството на САЩ обяви, че техни военнослужещи не да пострадали при атаката.

„Нито един американец не е пострадал при снощната атака на иранския режим. Не пострадахме. Всички наши войници са в безопасност и на нашите военни бази бяха нанесени само минимални щети“, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп скоро след нападението.

Днес обаче говорителят на Централното командване на Съединените Бил Урбан заяви, че все пак има ранени от взрива.

По думите му осем американски войници са евакуирани в американска база в Германия, а други трима са изпратени в Кувейт. „Когато се възстановят и бъдат годни да изпълняват служебните си задължения, се очаква да се върнат в Ирак“, коментира Урбан.

На разпространени до медиите кадри от атаката се вижда, че ракетите на Техеран са оставили дълбоки кратери след себе си, а двама военнослужещи изхвърчат от наблюдателна кула, висока няколко метра. По време на нападението в едната база е имало около 2000 войници.

По думите на Урбан в случаи като мозъчното сътресение нараняванията не са видими, като тези от шрапнел или огнестрелно оръжие. При преглед обаче е станало ясно, че има пострадали военнослужещи.

Не ясно кога войниците са били евакуирани. Въпреки спекулативните теории, че атаките са били замислени така, че да се избегнат жертви, командирите в базата смятат, че ударите са целели да има убити.