Компанията “Джонсън и Джонсън” спира да произвежда бебешка пудра на базата на талк през следващата година и вместо това ще я прави с царевично нишесте.

Този вид бебешка пудра не се продава в САЩ и Канада от 2020 г. заради дела, свързани с безопасността. Пудрата, която е на базата на талк е в центъра на десетки хиляди съдебни дела, заведени от жени, които са развили рак на яйчниците след използването на праха.

От “Джонсън и Джонсън” казват, че продуктът им е безопасен, но в изявление в петък съобщиха, че спират да продават този вид пудра на основата на талк по света през следващата година като част от "оценка на световното портфолио".

„Ние непрекъснато оценяваме и оптимизираме нашето портфолио, за да позиционираме бизнеса най-добре за дългосрочен растеж“, се казва в изявление на компанията.

Няколко компании, произвеждащи бебешка пудра с талк са поставили предупредителни етикети върху продуктите си за възможни странични ефекти. От “Джонсън и Джонсън” твърдят обаче, че такъв етикет би бил объркващ, тъй като застава зад своя продукт. Някои научни изследвания показват, че жените имат повишен риск от рак на яйчниците при употреба на талк в гениталната област, но други не.

Срещу компанията са заведени дела, в които се твърди, че азбестът в талка причинява рак.