Четирима души са загинали, a 14 са били ранени при терористичния атентат в сгради на авиокомпания в Анкара, предава Ройтерс.

Според информацията е имало експлозии и престрелки. Кадри от охранителни камери показват мъж и жена с автомати.

Властите в Турция съобщават, че те са били неутрализирани.

Коя е компанията TUSAS?

TUSAS е една от най-важните компании в областта на отбраната и авиацията в Турция. Тя произвежда KAAN, първия национален боен самолет на страната, наред с други проекти.

Фирмата произвежда както военни, така и граждански самолети и хеликоптери, както и безпилотни системи за турските въоръжени сили и за други страни по света.

Според информация в сайта ѝ тя е създадена, за да намали зависимостта на Турция от чуждестранен внос на аерокосмически технологии за военни цели.

TUSAS е компанията, определена от членката на НАТО за лицензиран производител на проектираните от САЩ изтребители F-16 Fighting Falcon. Тя играе роля и в модернизирането на по-стари самолети за използване от турската армия.

 

Произвежда още самолети за лек транспорт и наблюдение CASA / IPTN CN-235, обучители SIAI-Marchetti SF.260, самолети за търсене и спасяване Cougar AS-532 (SAR), хеликоптери, както и безпилотни летателни апарати.

Двамата основни собственици на фирмата са турските въоръжени сили и гражданското звено на турското правителство, натоварено с подобряването на отбранителните способности на страната и управлението на военните поръчки.

Снимка: Reuters

Кметът на столицата Анкара Мансур Явас заяви, че е „дълбоко натъжен“ от новината. „Пожелавам Божията милост на нашите мъченици и бързо възстановяване на ранените. Ние осъждаме тероризма. Моите съболезнования“, каза той.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK