Нулевият пациент или първият познат носител на COVID-19 в света е бил продавач на оживен пазар в Ухан, сочи ново проучване. Според Майкъл Уоробей, водещ експерт в проучването и проследяването на вируси, разследването на СЗО за произхода на коронавируса е с грешни заключения.

Научният труд на Уоробей е публикуван в реномираното списание „Сайънс“.

Според разследването на СЗО нулевият пациент е бил счетоводител, който живее много далеч от въпросния пазар, сочен за първоизточник на вируса. Новото проучване отново ще разпали дебата за произхода на коронавируса.

Снимка: Getty Images

Уоробей попаднал на неточности във времената на различните случаи докато проверявал достъпната публично информация за произхода на вируса. Той открил и видеоклипове от китайските медии, в които интервюта дават първите двама предполагаеми заразени.

Според д-р Уоробей връзките на въпросния продавач с пазара за морски продукти в Ухан, както и последните анализи на най-ранните хоспитализирани пациенти, категорично сочат към произхода на заразата.

„Това е град с 11 млн. население. Половината от първите случаи по някакъв начин са свързани с място, което е с големината на футболно игрище. Става изключително трудно да обясним как точно се е случи заразяването, ако то не се е случило на този пазар“, казва Уоробей.

Няколко от официалните експерти на СЗО потвърждават, че работата на Уоробей има логика и вероятността точно този продавач да е нулевия пациент е огромна.

Снимка: Getty Images

Грешките са видими

Към края на декември 2019 г. лекари в няколко болници в Ухан съобщават на властите за мистериозна пневмония, от която се разболяват хора, работещи на въпросния пазар. На 30 декември здравните власти в Китай казват на болниците да им докладват за всички нови случаи.

Страхувайки се от нова епидемия подобна на SARS, китайските власти затварят морския пазар на 1 януари 2020 г., но въпреки това случаите на необичайната пневмония продължават да растат.

Снимка: Getty Images

Според китайските власти първият познат случай на COVID-19 е от 8 декември, но той няма връзка с въпросния пазар. Според някои експерти първоначалното решение на властите да се съобщава само за случаите, свързани с пазара, може да е накарало лекарите да пренебрегнат други пневмонии на хора, които не са свързани с този пазар.

Датата 8 декември е тази, която лекарите от СЗО получават от китайските власти. Самият мъж, който се смята за нулевия пациент, никога не казва дата по време на интервютата си с международното разследване.

Според Уоробей първите случаи са от малко по-късен период – около 11 декември. Той успява да проследи общо 14 случая на съмнителна пневмония в две болници в Ухан. При всяка от двете болници – четири от седемте случая е при хора, които имат връзка с животинския пазар.

Това показва, че данните в доклада на СЗО и Китай вероятно не са точни, казват международни наблюдатели.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!