За мотивите на Путин и възможните изходи от войната - през призмата на историята отговаря проф. Михаил Станчев, който включвахме не веднъж в нашето предаване.

Повече от 10 години проф. Михаил Станчев ръководи Катедрата по нова и най-нова история в историческия факултет на Харковския университет. Роден в Казахстан в семейство на бесарабски българи по времето на сталинските репресии. Той беше гост лектор в Нов български университет. 

Преди седмица проф. Станчев успява да избяга заедно със съпругата си от войната в Украйна. Пътуват две денонощия и сменят множество влакове.

По думите на дългогодишния преподавател по история целта на Путин е да възстанови бившия Съветски съюз.

„Той е много отмъстителен човек и не обича, когато не му се изпълняват желанията. Той съумя през 2008 г. да пребори Грузия, но 2014 г., превземайки Крим, мислеше, че и с Донбас ще стане, но не стана. Тогава той не беше готов. Нямаше толкова военни сили, сега е съсредоточил около 200 000 войници по границата и реално започна Третата световна война“, коментира професорът.

По думите му Путин не е очаквал толкова силна съпротива.

„Явно са му казали, че е достатъчно да превземе Киев, останалите градове ще го посрещнат с цветя, но не стана. Не може да превземе нито един голям град. Малките градове, да, той ги превзе, но ще продължи ожесточено да бомбардира и то вече с балистични ракети от типа „Кинжал“, прогнозира преподавателят.

Според него е жалко, че Европа и САЩ засега не противодействат на Русия.

„Това дава индикация на Путин да продължава, но мисля, че те ще го направят, друг изход няма, иначе войната ще тръгне към Европа, в това число и България“, предупреждава проф. Станчев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!