Проектът на Христо Явашев-Кристо за опаковането на Триумфалната арка в Париж вече започна да се реализира. Инсталацията ще бъде открита на 18 септември и ще може да бъде видяна до 3 октомври.

Как Франция приема бъдещата артистична промяна на националния си символ?

"Ще бъде като жив обект, който ще се раздвижва с вятъра и ще отразява светлината. Гънките ще се движат, повърхността на паметника ще стане чувствена." Това са думи на световноизвестния Кристо Явашев. Година след смъртта му, 3 екипа вече денонощно работят за опаковането на Арката. 25 хиляди квадратни метра плат и 3-километрово въже ще обгръщат френския символ.


Първоначалната идея на Кристо за опаковането на Триумфалната арка съществува от 1961 година. Монументалната инсталация трябваше да бъде реализирана през септември миналата година, но беше отменена, заради COVID кризата. Така, 60 години след като се появява на бял свят, мечтата на Кристо за Париж започва да става реалност.


Едно от най-чаканите световни културни събития след епидемията обаче предизвиква разнопосочни реакции.

„Кристо вече е опаковал Пон ньоф тук, както и много други забележителности. Не ме шокира, напротив, мисля, че това е красив проект и ще предизвика голям интерес“, каза Матиас, жител на Париж.

„Не виждам какъв е смисълът. Защо трябва да го опаковат, по-добре е да си го оставят така“, казва белгийският турист Тео.

„Интересно е, че Франция дава такава възможност за изява за чуждестранни артисти. Но Триумфалната арка е френски символ и ще бъде огромна изненада за туристите да я видят опакована“, коментира френската туристка
Лилиан.

Арката е и остава напълно достъпна за туристи през целия период на инсталацията. Проектът струва около 14 милиона евро, финансирани единствено от продажбата на произведения на Кристо.