Немски проект предлага безплатни консултации за български работници в Германия. Основната му цел е сънародниците ни да получат информация за правата и задълженията си в работната сфера във федералната република.
 
Всяка година хиляди българи емигрират в Германия и търсят работа там. Реалността обаче често се оказва различна от очакванията им. Проектът „Справедлива мобилност” на синдикатите и социалното министерство в Германия предлага консултации на работници от Източна и Централна Европа на различни езици.

Основният проблем пред новодошлите се оказва езиковата бариера. Най-често до неприятни ситуации се стига след непълното разбиране на различни документи. Консултантите по проекта отбелязват, че работниците често приемат неизгодни за тях условия без дори и да разберат. Именно затова те съветват хората предварително да се информират за правата си и да не подписват документи без да разбират съдържанието им.
 
„Най-важното, което хората трябва да знаят преди да дойдат, e, че в Германия има минимална заплата. Тя е 8,84 евро на час”, отбелязва Драгана Бубулдж, която е консултант по проекта. Тя предупреждава, че е важно работните часове да бъдат стриктно документирани.

Офиси на проекта има в осем големи града в страната.