Продават се над 2400 снимки, които документират мисиите на "Аполо" и "Златната ера на космическите изследвания“.

Това е най-пълната колекция от тези снимки, които някога са били на търг. Много от тях не са публикувани през 60-те и 70-те години, така че се намират изключително рядко. Съществуват само шепа изображения на отпечатъци от стъпки.

Колекцията „Пътешествие към друг свят”е събирана десетилетия наред от частния колекционер Виктор Малбурет. Тя е съчетание от знакови кадри и други снимки, които не са били публикувани от НАСА след мисията.

„Предвиждам продажбите да варират от 800 до 30 000 паунда. Най-скъпата снимка е неиздадено изображение на Нийл Армстронг на повърхността на Луната. Той, разбира се, беше фотографът, така че Бъз Олдрин е на повечето снимки на астронавтите, които виждате от „Аполо 11”. Но точно в края на мисията, Бъз всъщност взе камерата и бързо щракна Нийл. За това кадърът се забравя след успешната мисия. Преоткрит е едва през 80-те години и всъщност се оказа, че има снимка на Нийл.”, разказа Джеймс Хислоп Директор на Науките в аукционна къща Кристи (Christie's) в Лондон.

Очаква се фотографията да бъде продадена за 30 хиляди паунда.

Друга снимка, която ще участва, е на Олдрин, който успява да се снима сам по време мисията „Джемини” 12.

„Това е първото селфи в Космоса, толкова сме свикнали със селфита в наши дни, лесно e и се прави от всички. Но това е голяма камера, която Бъз Олдрин е трябвало да обърне и да насочи към себе си и красивата Земя на заден фон.", споделя Джеймс Хислоп. 

Други предмети, които са изложени на търг, варират от ранни изображения на далечната страна на Луната от края на 50-те, до мисиите на НАСА и Аполо през 60-те и 70-те години, както и кадри от Червената планета. 

Онлайн търгът на Christie's се провежда от 6 до 20 ноември 2020 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!