Продължават преговорите за спиране на огъня в Ивицата Газа и освобождаване на заложници. Представител на Белия дом заяви, че е постигнато споразумение за основната рамка на сделката.

Преговорите се водят в Кайро от представители на Израел и Съединените щати, от една страна, а от друга страна - Египет и Катар, които представляват „Хамас“. Израелското правителство обаче все още не се е отказало от намеренията си да унищожи напълно палестинската групировка.

След поредните удари по позиции на „Хамас“ общият брой жертви в Ивицата Газа вече доближава 30 хиляди.

Най-малко 86 палестинци са били убити при израелски удари от събота, съобщиха медици в неделя. Израелската армия каза, че двама войници са загинали в боевете в Южна Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху свика своя военен кабинет за брифинг късно в събота от шефове на разузнаването, които се завърнаха от среща с катарски, египетски и американски посредници в Париж относно възможно второ прекратяване на огъня в Газа.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза, че преговарящите от Съединените щати, Египет, Катар и Израел "постигнаха разбирателство" относно основните контури на сделката за заложници по време на преговорите в Париж.

Прекратяването на огъня все още е в процес на преговори, каза Съливан, който добави, че ще трябва да има дискусия между Катар, Египет и „Хамас“.

Израелските медии, цитирайки неназовани официални лица, съобщиха, че има рамка за връщането на около една трета от останалите 130 заложници. Това ще стане по време на шестседмично примирие, обхващащо свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Нямаше официално потвърждение от двете страни, предава Ройтерс.