Макар и Антарктида да е едно от най-изолираните и непознати места на света, учени откриха за първи път микропластмаса – един от белезите на глобалното замърсяване.

Тя е открита в прясно паднал сняг на континента, съобщава Би Би Си.

Изследователи от университета Кентърбъри в Нова Зеландия са събрали проби от 19 места в Антарктида и всяка от тях е съдържала малки пластмасови фрагменти. Микропластмасата е резултат от ерозията на пластмасови материали и е по-малка от оризово зърно, понякога дори е невидима с просто око.

Изследователите са открили средно 29 частици на литър разтопен сняг.

Те са идентифицирали 13 различни вида пластмаси, като най-често срещаната беше полиетилен терефталат (PET), използван най-вече в бутилките за безалкохолни напитки и дрехите. Той е открит в 79% от пробите.

Откъде идва микропластмасата?

Според изследователя Алейс Ейвс най-вероятният източник на микропластмасата, пренасяна по въздуха, са местните научноизследователски станции.

"Моделирането обаче показва, че произходът им може да е на разстояние до 6000 км", добавя той.

Предишни проучвания са установили замърсяване с микропластмаси в морския лед и повърхностните води на Антарктида, но това е първият докладван случай в пресен сняг.

През 2020 г. изследователи откриха микропластмаса близо до връх Еверест.

Защо откритието е обезпокоително?

Замърсяването с микропластмаса може да има както последици за мястото, на което е открита, така и по-широко последици за екологичното равновесие по света.

"По повърхността на микропластмасата могат да полепнат вредни вещества като тежки метали, водорасли. Така вредни видове могат да попаднат в някои отдалечени райони, където иначе няма как да попаднат", обяснява доцентът в университета Кентърбъри Лора Ревел.

Експерти твърдят също, че хората вдишват и поглъщат микропластмаси чрез въздуха, водата и храната. Възможно е микропластмасите да увеличават и въздействието на глобалното затопляне.