Фани Криспин е една от малкото българи, които са имали възможност да общуват с принц Филип. Когато е на 19 години, тя превежда на тайната среща между Тодор Живков и принца през далечната 1973 г. във Варна.

Тогава в двореца на Културата и спорта във Варна се провежда 10-ят Олимпийски конгрес и 74-ата сесия на МОК, на която присъства и принц Филип. „Той присъства на конгреса като редови член, абсолютно инкогнито, никой не знае, че той е тук“, спомня си Криспин.

„Срещата му с Тодор Живков беше заклето секретна – не трябваше да се знае, нямах право да спомена на никого“, разказва Фани, която споделя, че с времето започва да се чуди дали наистина тази среща се е случила.

„Казах му, че монархията е остаряло нещо и те живеят с парите на хората. Много се забавляваше с моите изказвания. Освен това му казах, че са много консервативни и закостенели. Това беше бунтарският период на младежите в цяла Европа. Бунтът на младите хора. Започна да се смее много сърцато. Каза, че не познавам него и че не е такъв сухар, а ако познавах неговата съпруга, щях да я харесам. Според него имах много погрешна представа за тяхната традиционност и резервираност“, спомня си Криспин.

„Каза, че дворецът в Евксиноград е негова фамилна собственост. Той го подхвърли като някаква закачка, някаква шега. Но не знам как беше възприето от другата стана", спомня си Криспин.

„Държеше се много освободено и свойски“, отбелязва преводачката.

Вижте още във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!