Уеб приложение на NASA позволява да видим как се променя климатът през поколенията. Това се случва чрез специален инструмент, който визуализира промяната на температурите и въздействието им върху хората.

Интерактивният инструмент се казва Climate Legacies и позволява на потребителите да правят персонализирани графики. Потребителите могат да изследват как историческите и прогнозните климатични условия влияят на различните поколения.

Сайтът създава цветни графики въз основа на времевата линия започваща от тяхната година на раждане. Приложението предлага режим „бял фон“, показващ времева линия на климатичните промени от 1900 до 2100 г. и режим „черен фон“ с икони на поколенията, подравнени по възраст за по-лесно сравнение.

Потребителският интерфейс съдържа основна информация за графиките и науката зад тях, а също така предоставя и задълбочена информация за степента на изменение на глобалните температури чрез климатични ивици в различен цвят.

Снимка: NASA Climate Legacies

Секцията „Вашата хронология“ позволява на потребителите да добавят и преглеждат климатичните наследства на отделните хора въз основа на тяхната година на раждане, предоставяйки ясна визуализация за това как различните поколения преживяват изменението на климата.

Как да използвате приложението?

 

За да проверите глобалните климатични промени за вашата година на раждане, отидете на NASA Climate Legacies и в секцията „Your Timeline”, въведете малкото си име и вашата година на раждане.

Снимка: NASA Climate Legacies

След това натиснете „View Timeline” и приложението ще визуализира всички въведени обекти в цветна графика.

Така може да проследите с колко градуса се изменят средните глобални температури в различните етапи на вашия живот, както и да видите възможните степени на изменението на климата – много ниска, ниска, средна, висока, много висока.

Снимка: iStock

Проектът е съвместно усилие, което признава работата на учени, графични дизайнери и експерти по визуализация, които са допринесли за неговото развитие и включват данни от шестия доклад за оценка на IPCC.

На днешна дата през 1958 г. президентът Айзенхауер подписва акта, с който се създава Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство NASA.