Австрия от днес е отново в национална карантина заради растящия брой случаи на заразени с коронавируса.

27 души са загубили битката с COVID-19 и близо 14 хил. заразени за последното денонощие – с тази статистика Австрия влиза в първия ден от 3-седмичен пълен локдаун.

В цялата страна са затворени заведения и търговски обекти, а излизане навън е позволено само при определени условия. През уикенда във Виена беше проведен мащабен протест срещу новите ограничения.

Националната карантина е последното средство, чрез което правителството се опитва да избегне претоварването на болниците и интензивните отделения. В момента в цялата страна са хоспитализирани около 3000 души, като близо 600 са в интензивни отделения.

Виенчани приемат с противоречиви чувства наложените строги мерки.
Някои жители на австрийската столица се оплакаха, че вече не издържат психически, други приемат, че това е единственият изход от ситуацията.

От полицията обявиха, че около 40 хил. души са участвали в протестите през почивните дни срещу новите мерки и планираната задължителна ваксинация от 1 февруари.

От 22 ноември австрийските власти въвеждат и нови условия за пристигащите в страната. Зеленият сертификат ще се приема, само ако ваксината е поставена през последните 9 месеца, а не както беше досега за период от 1 година.