От 22 ноември 2021 г. австрийските власти въвеждат нови условия за влизане в страната без карантина, според които се намалява валидността на изискваните документи по правилото 3G – имунизиран, преболедувал или тестван за COVID-19, съобщават от МВнР.

По информация на посолството ни във Виена срокът на валидност на сертификатите за ваксинация ще бъде намален от 360 дни на 270 дни. Сертификат за наличие на антитела вече няма да бъде валиден като доказателство за нисък епидемичен риск.

Валидни остават само резултатите от PCR тестове, до 72 часа след вземане на проба, като антигенните бързи тестове остават да важат по изключение - при служебни пътувания, пътувания с цел обучение на ученици и др. За тези изключения валидността на теста е до 24 ч.  

Пристигащите от България, които не отговарят на 3G условията, задължително се регистрират онлайн в системата на сайта https://entry.ptc.gv.at/ и в рамките на 24 часа трябва да си направят тест за коронавирус.

Поради влошената епидемична ситуация в страната австрийските власти обявиха, че ще бъде въведен общонационален локдаун от понеделник, 22 ноември 2021 г., който се предвижда да продължи до 13 декември 2021 г.

От 15 ноември 2021 г. Австрия въведе локдаун за неваксинираните и непреболедувалите COVID-19 граждани над 12-годишна възраст, като участието в избори е сред изключенията от наложените ограничения.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!