Австрия стана първата държава от ЕС, която ще въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19. Това съобщи на пресконференция този петък федералният канцлер Александър Шаленберг след консултации на правителството с премиерите на австрийските провинции. Предвидено е тази мярка да бъде въведена от 1 февруари 2022 г.

След ден с пореден антирекорд на новозаразените – над 15 000 за последното денонощие –  в страната от понеделник се въвежда национален локдаун, който ще продължи максимум 20 дни. Десет дни по-късно ще бъде преценено дали и къде да бъде продължена тази крайна мярка.

От понеделник затварят всички всички заведения и търговски обекти, но училищата и детски градини ще запазят присъствено обучение.  Допуска се излизане навън само заради работни ангажименти, посещение на лекар, пазаруване на лекарства или хранителни продукти, както и спорт на открито. 

На 13 декември автоматично отпада локдаунът за ваксинирани и оздравели, притежаващи съответния зелен сертификат, за неваксинираните локдаунът продължава.

Необходимостта от драстичните мерки федералният канцлер обоснова с факта, че разяснителната кампания, която продължава няколко месеца с цел да се убеди около 35 процента от населението да се ваксинира, не е дала резултат и строгите мерки са наложителни поради липса на чувство на солидарност и лекомислие у една част от населението. Канцлерът отбеляза, че за това са действали и определени политически сили.

„Давам си сметка, че изискваме много от хората, които вече са ваксинирани в страната. Те отново трябва да приемат ограниченията, които се въвеждат за 20 дни. Това е така, защото много други в обществото не показаха солидарност. Покачване на нивата на ваксинация е единственият начин, за да излезем от този дяволски кръг на COVID вълни и карантини. Не искаме да имаме пета вълна, нито шеста или седма“, заяви Александър Шаленберг.

Локдаунът има за цел да намали броят на новозаразените,за да може  страната да отвори отново за коледните и новогодишните празници. Лекарите от интензивните отделения подкрепиха новите мерки, но населението е разделено в позициите си. Крайнодясната партия на свободата обяви за утре мащабен протест. 

Министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн подчерта претовареността на здравната система и призова неваксинираните да не излагат на опасност себе си и своите близки, и подчерта значението на третата доза за създаване на траен имунитет.

Председателстващият Конференцията на председателите на провинциите Гюнтер Платер аргументира въвеждането на задължителната ваксинация като единствената мярка за справяне с пандемията в страната. В седмиците на локдаун в цялата страна ще бъде създадена инфраструктура, която дава възможност на всички, които желаят да получат първа, втора и трета игла.

Очаква се съседна Германия да последва примера на Австрия, съобщава "Ройтерс".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!