Египетският президент Мохамед Морси възложи съставянето на правителство на младия и слабо известен извън страната министър на водите Хишам Кандил, съобщи Ройтерс.

По този начин държавният глава разочарова инвеститори, които се надяваха премиер да стане влиятелен икономически експерт, коментира агенцията.

Мохамед Морси описва Кандил като „независим патриот”, който не е членувал в политическа партия нито преди, нито след бунта срещу Хосни Мубарак, съобщава египетската държавна агенция МЕНА.

Брадата на новия премиер обаче събуди подозрения, че той има ислямистки уклони, коментира още Ройтерс.

Хишам Кандил отрича да е свързан с която и да е ислямистка група, въпреки че миналата година заяви в интервю за катарската телевизия „Ал Джазира”, че е пуснал брадата си заради чувство на религиозен дълг.

Хишам Кандил е бил високопоставен служител в министерството, преди да бъде избран за министър през юли миналата година след падането на Хосни Мубарак. Той е защитил докторантура по напояване в Университета на Северна Каролина през 1993 г.

Номинацията му за премиер е изненадваща с оглед на факта, че той не фигурираше в списъка с потенциални кандидати, лансиран от египетските медии през трите седмици, откакто Мохамед Морси е на власт, допълва агенцията.

Основните индекси на египетските ценни книжа се снижиха с 0,7%, като резултат от негативната реакция на пазарите заради очакванията министър-председателят да бъде от финансовия сектор, коментират анализатори.

Египет рискува да изпадне в криза на бюджета и баланса на разплащанията, ако не осигури спешна финансова помощ от чуждестранни дарители и не върне обратно инвеститорите, изтеглили се след политическата криза в страната миналата година, коментира Ройтерс.