Президентите на Съединените щати и на Китай - Джо Байдън и Си Дзинпин, се срещат за разговори на четири очи.

Китайският президент вече пристигна в Сан Франциско за участие в срещата на върха на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество.

Това ще бъде едва втора среща между лидерите на двете суперсили от началото на мандата на Байдън. Мястото на срещата засега не е обявено.

Двамата ще разговарят по редица теми от общ интерес – както по двустранни, така и по регионални и глобални въпроси.

След официалното посрещане на летището китайският президент беше поздравен от десетки китайци, изпълнили улиците, по които премина неговият кортеж.

Президентът Байдън заяви, че целта му е да се възобнови комуникацията, най-вече да военната, между двете страни. Опитът за промяна в отношенията между Съединените щати и Китай идва след период на високо напрежение.

Очаква се по време на срещата със Си Дзинпин да бъдат обсъдени конфликтите в Близкия изток и Украйна, търговските отношения между Китай и САЩ, изкуствения интелект, както и ситуацията в Тайван.

Това е първото посещение на китайския президент тук от 2017 година насам.

Отношенията между двете страни се изостриха, след като миналата година тогавашния председател на Камарата на представителите на Конгреса Нанси Пелоси посети Тайван и след като през февруари над въздушното пространство на Съединените щати прелетя китайски балон, който американците определиха като шпионски.