Политиците пренебрегват опасността на войната и с изказванията си излагат на риск мира, заяви президентът. Държавният глава е категоричен - именно военните трябва са съхранят мира и да направят така, че войната да не се разраства. Това бяха думите Румен Радев секунди след като слезе от полет с изтребител „Еврофайтър Тайфун 2“. Този полет беше жест от кралското семейство.

Политиците пренебрегват опустошителния потенциал на войната в името на користни и партийни цели, каза президентът.

„Много от тези политици никога не са рискували живота си, но с охота излагат на риск живота на другите. Това е нашата мисия и тъй като тези хора залагат на карта мира на обществата, мисията на професионалните военни е именно да съхраняват този мир с цената на живота си”, заяви държавният глава.

От Логистичния център за въоръжение и проучване на испанските ВВС Румен Радев излетя за демонстрационен полет с усъвършенстван модел изтребител „Еврофайтър“.

Капитан Рубен Моран беше вторият пилот в кабината на президента.

„Самолетът е фантастичен. Предоставя много информация по време на самия полет, на база на която взимаме решения, а с президента направихме отличен полет из Испания“, заяви кап. Рубен Моран.

Капитан Моран е част от 14-то авиокрило, или екипажът на четирите „Еврофайтъра“, които през февруари пристигнаха в България. В базата им в Мадрид Радев връчи на екипажа Почетния знак на президента.


„Благодаря на испанските авиатори и техници, които заедно със своите български събратя се грижиха за сигурността на небето на България“, каза Румен Радев.

В Мадрид Румен Радев посети знаковия стадион "Сантяго Бернабеу" и се срещна с президента на кралския футболен клуб Реал Мадрид.