Президентът на Малдивите Абдула Ямин обяви извънредно положение в страната, което ще продължи 15 дни, предадоха световните агенции.

Извънредното положение засилва правомощията на силите за сигурност да арестуват предполагаеми престъпници. Въвеждат се ограничения в свободата на събиране.

Правителството ще има и допълнителни правомощия да разпорежда претърсвания и запориране на имущество.

Обявеното извънредно положение задълбочава кризата в архипелага, намиращ се в Индийския океан.

Миналата седмица Върховният съд анулира присъдите за тероризъм, корупция, измяна и отклоняване на средства, наложени през 2015 г. на девет опозиционери и на бившия президент на Малдивите Мохамед Нашид, който живее в изгнание във Великобритания.

Мохамед Нашид
Снимка: Reuters

Съдът настоя за освобождаването на онези, които се намират в ареста. Мотивите му за това решение бяха, че присъдите са били политически.

Президентът на Малдивите обаче отказа да изпълни заповедта на съда и отправи предупреждение срещу всякакъв опит да бъде свален или арестуван. Държавният глава прати и три писма до Върховния съд, в които го призовава да промени решението си за освобождаването на опозиционерите.

Върховният съд освен това постанови миналата седмица в парламента да се върнат 12 депутати, отстранени след като се отцепиха от партията на Ямин. Това решение позволява теоретично на опозицията да си върне абсолютното мнозинство в парламента, наброяващ 85 депутати. Така тя може да свали правителството и президента.

Репресиите, извършвани от президента над опозицията в последните години, навредиха на имиджа на Малдивите като райска и луксозна туристическа дестинация.

Архипелагът наброява 400 000 жители, отбелязва Франс прес.

Малко след като бе обявено извънредното положение днес силите за сигурност на Малдивите влязоха в сградата на Върховния съд, предаде Ройтерс, като се позова говорителя на съда Файзал Адам.

По повод нарастващото напрежение на Малдивите Белият дом призова властите да уважават демократичните институции, предадоха световните агенции.

Америка е на страната на народа на Малдивите, се казва в туит на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Правителството и армията на Малдивите трябва да уважават правото, свободата на слово и демократичните институции. Целият свят ви гледа, се допълва в съобщението.