Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович привлече вниманието на световните медии, след като заяви, че хърватската полиция връща мигранти от границите на страната и че в процеса на потискането им е било нужно „малко насилие”, предаде „Фокус”, като се позовава на чуждестранни издания.

Според информацията изказването на държавния глава е по време на престой в Швейцария пред телевизионния канал SRF. Изказано по този начин „потискане” или „отблъскване” противоречи с международните конвенции, които Хърватия е подписала. Използването на насилиe в този контекст е незаконно спрямо хърватското и международното право.

Хърватския портал Index.hr пише, че Хърватия умишлено нарушава законите и че политиката на страната по отношение на мигрантите е такава, че полицията трябва да действа незаконно.

Информацията предизвика реакциите на големи европейски медии. За изявлението на хърватския президент пише и „Дойче веле“, където посочват, че Хърватия систематично отрича нелегалното депортиране на бежанци в съседна Босна и Херцеговина, но хърватският президент е признала, че полицията насилствено връща мигрантите през границата, пише още Index.hr