Филипинският президент Родриго Дутерте обяви тази събота, че се отказва от кандидатурата си за вицепрезидент на изборите през 2022 г. и ще се оттегли от политическия живот след изтичането на мандата му, предаде Франс прес.

Информационната агенция отбелязва, че с този ход Дутерте проправя път за дъщеря си да го наследи начело на държавата.

"Сред филипинците преобладава мнението, че нямам право и би било нарушение на конституцията да се кандидатирам за вицепрезидентския пост. Днес обявявам, че ще се оттегля от политиката ", заяви Дутерте", добави той.

Държавният глава направи това изненадващо съобщение, докато придружаваше дългогодишния си бивш помощник, сенатор Бонг Го, който регистрира собствената си кандидатура за вицепрезидент в централата на Комисията по изборите, посочва Асошиейтед прес.

Конституцията на Филипините допуска президентите на страната да управляват само един шестгодишен мандат. Противниците на Дутерте заявиха, че ще поискат от Върховния съд да се произнесе относно законността на кандидатурата му за вицепремиер, огласена по-рано.

Дутерте пое властта на през 2016 г. и предприе агресивна кампания срещу незаконния наркотрафик, при която бяха убити над 6000 души. Действията му бяха остро критикувани от западни правителства и правозащитни организации. Убийствата се разследват от Международния наказателен съд.

Президентът не посочи кого би желал да види начело на държавата, но според мнозина това е дъщеря му Сара, която членува в друга партия. В момента тя е фаворит в анкетите.

Ако Сара Дутерте-Карпио бъде избрана за държавен глава, тя ще може да съдейства баща й да избегне съдебно преследване не само в своята държава, но и от страна на МНС.

Сара, която в момента е кмет на град Давао в южната част на страната - длъжност, заемана от Родриго Дутерте, преди да стане президент, заяви по-рано, че няма да се кандидатира, ако баща й се бори за вицепрезидентския пост.