Президентът на Чехия Милош Земан се изказа срещу оказването на помощ на Гърция и Кипър от Европейския съюз. Той рязко разкритикува също така „абсурдните” правила по някои въпроси, с които се занимава Общността.

В интервю за австрийския ежедневник “Профил” чешкият държавен глава казва, че смята за нецелесъобразно оказването на финансова помощ на Гърция и Кипър. „Не мога да си представя как чешкият министър на финансите ще се съгласи с помощта за Никозия и Атина”, казва Земан.

С изказването си той за пореден път потвърждава, че Прага възнамерява да въведе еврото през следващите пет години, смятат анализатори на изданието.

Президентът на Чехия предлага още европейските чиновници в Брюксел да не се занимават с напълно абсурдните правила, като процентното съдържание на захар в ликьорите, какви да са крушките в ЕС, пушачите, ароматизираните цигари и допустимото изкривяване на бананите и краставиците.

„Преди любимата ми напитка беше „Бахеровка” (чешки ликьор – бел. ред.), докато ЕС не постави таван на съдържанието на захар в ликьорите. Оттогава пия само сливовица”, шегува се още Земан.