Премиерката на Норвегия Ерна Солберг бе глобена за нарушаване на мерките за социална дистанция, защото е организирала семейно събиране за рождения си ден, предаде „Ройтерс“.

От полицията съобщиха, че тя ще трябва да плати 20 000 норвежки крони, около 2000 евро, затова, че е участвала във взимането на решение за събиране на семейството в ресторант и че е знаела предварително, че броят на хората надвишава разрешеното. Тя дори е избрала в кой ресторант да е събирането, каза говорителят на полицията Оле Саверуд.

"Въпреки че законът е еднакъв за всички, не всички са равни пред закона", обясни Саверуд и допълни, че е правилно е да се наложи глоба, за да се запази доверието на хората в COVID мерките.

Солберг признава, че "не е проверила правилата достатъчно внимателно".

"Аз, която всеки един ден заставам пред хората на Норвегия и им казвам да спазват мерките, трябваше да познавам по-добре правилата", заявява тя пред държавната телевизия.

В Норвегия не повече от 10 души могат да се събират извън домовете си. В купона за рождения ден на Солберг в края на февруари в планинския курорт Йейлу са участвали 13 души. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!